Muhyiddin Dan PN Telah Gagal Selama 18 Bulan, Pimpinan BERSATU Terpalit Dengan Skandal Pertahanan

Saya meneliti pelancaran manifesto Perikatan Nasional (PN) oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam. Modal utama PN yang cuba disampaikan oleh Muhyiddin semalam berkisar kepada beberapa perkara sahaja:

  1. Tawaran-tawaran populis sebagai gula-gula pilihanraya untuk memikat pengundi muda seperti pengurangan bayaran PTPTN kepada kumpulan sasar yang lebih besar
  • Rekod penyelewengan PN yang dikatakan lebih bersih dari BN dan PH

Sebagai Pengarah Pilihanraya dan jurucakap kempen PRU15 bagi pihak KEADILAN, adalah menjadi tanggungjawab saya untuk memberi reaksi awal kepada manifesto PN semalam. Saya yakin kepincangan-kepincangan pentadbiran PN selama 18 bulan dan tawaran manifesto akan terus mendapat perhatian rakyat sepanjang tempoh berkempen dua minggu ini.

Bidasan awal saya pada hari ini mencakupi perkara-perkara berikut:

PERTAMA: REKOD PENTADBIRAN PN YANG GAGAL SELAMA 18 BULAN

Pentadbiran Muhyiddin dan PN akan diingati kerana memecahkan beberapa rekod dalam sejarah negara kita.

Ia pentadbiran seorang Perdana Menteri yang paling pendek dalam sejarah negara iaitu 18 bulan.

PN juga ditubuhkan atas pengkhianatan wakil-wakil rakyat PH dan BN yang memesongkan mandat rakyat dalam PRU14 demi jawatan dalam kerajaan. Hasilnya adalah sebuah kerajaan persekutuan yang tidak stabil kerana mengumpulkan kembali musuh-musuh politik yang berpecah belah dari UMNO, BERSATU dan PAS tetapi duduk dalam satu kerajaan demi jawatan.

Sebab itu, tempoh pentadbiran 18 bulan PN diingati dalam lipatan sejarah negara sebagai tempoh yang paling sengsara dan paling tidak stabil.

Di bawah pentadbiran Muhyiddin dan PN sebagai Perdana Menteri, rakyat melalui dua tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang panjang yang memusnahkan ekonomi rakyat biasa.

Tindakan-tindakan itu tidak pula berjaya menguruskan wabak Covid-19 dengan baik apabila negara mencatatkan 4.92 juta kes dan kematian 36, 482 orang (yang memuncak semasa PN mentadbir negara). Ini adalah rekod kematian yang paling tinggi yang berpunca dari satu wabak yang pernah dicatatkan dalam sejarah negara kita.

Kegagalan menguruskan wabak Covid-19 juga meninggalkan kesan ekonomi yang berpanjangan yang memusnahkan kehidupan rakyat terbanyak. Tempoh sengsara itu akan diingati selama-lamanya dengan peristiwa #BenderaPutih dan #KitaJagaKita apabila rakyat terpaksa bantu-membantu dalam serba kekurangan untuk meringankan beban golongan termiskin.

Pentadbiran Muhyiddin dicemarkan lagi apabila beliau menggunakan darurat untuk kekal berkuasa. Ia satu lagi rekod penggunaan darurat semasa aman yang terpanjang dalam negara kita sehingga menimbulkan kenyataan-kenyataan yang dilihat bercanggah dengan institusi raja-raja.

Muhyiddin akhirnya terpaksa meletakkan jawatan di kala jumlah kematian rakyat akibat Covid-19 semakin memuncak.

KEDUA: TAWARAN DALAM MANIFESTO TIDAK DILAKSANAKAN SEMASA MENJADI KERAJAAN

Antara tawaran-tawaran populis adalah potongan pembayaran balik PTPTN kepada golongan sasaran yang lebih besar iaitu termasuk peminjam yang tidak mendapat ijazah kelas pertama.

Muhyiddin dan PN lupa bahawa sejak 2018, BERSATU dan PN mengawal hala tuju dan pentadbiran PTPTN sepenuhnya melalui pemimpin kanan BERSATU iaitu Wan Saiful Wan Jan. Beliau adalah antara lantikan politik dari BERSATU yang pertama sebagai Pengerusi PTPTN.

Sepanjang empat tahun memimpin PTPTN, tidak ada satu penyelesaian menyeluruh yang dibawa Wan Saiful untuk menangani kemelut pembiayaan pendidikan tinggi negara. Akibat pentadbirannya yang lemah, PTPTN menjadi bahan kritikan rakyat yang hebat.

Logiknya, sebarang tawaran yang hendak dibuat mengenai PTPTN boleh dibuat serta merta dahulu semasa PN menduduki kerusi Perdana Menteri dan Pengerusi PTPTN.

Ia tidak berlaku.

Sebab itu, adalah menjadi kebodohan untuk cuba memikat hati rakyat sekali lagi mengenai tawaran-tawaran PTPTN kerana peluang keemasan itu telah diberikan kepada PN selama empat tahun.

Mereka gagal sebelum ini dan mereka akan gagal jika mereka dekat dengan PTPTN sekali lagi.

Lebih-lebih lagi apabila tawaran-tawaran itu tidak dibuktikan dapat dilaksanakan dalam keadaan kekangan kewangan yang ada. Sekarang pun, PTPTN terpaksa meminjam dari institusi kewangan swasta pada kadar komersial dan memberi pinjaman pada kadar yang lebih rendah, tanpa berjaya mengutip pinjaman sepenuhnya. Ia menyebabkan kedudukan kewangan PTPTN semakin pincang setiap tahun.

Jika sekarang pun PTPTN tidak mampu mempunyai aliran tunai yang stabil, bagaimana pula ia boleh berbelanja lebih banyak untuk memberi pelepasan pinjaman kepada golongan yang lebih besar.

KETIGA: PIMPINAN BERSATU/PN TERPALIT DENGAN SKANDAL BESAR NEGARA

Sehingga kini, Muhyiddin dan PN tidak pun menafikan keterlibatan pimpinan-pimpinan kanannya dalam skandal-skandal mutakhir negara.

Umum mengetahui bahawa Latiff Ahmad, bekas menteri BERSATU adalah tokoh politik yang dinamakan di dalam laporan audit forensik mengenai kelewatan projek LCS.

Syarikat Alizes Marine Ltd, sebuah syarikat palsu yang dinamakan terlibat menyeleweng sehingga lebih RM200 juta peruntukan projek-projek pertahanan laut negara adalah syarikat yang dikaitkan dengan Latiff Ahmad.

Sehingga kini, BERSATU tidak memberi sebarang penjelasan atau menafikan perkara ini. Latiff Ahmad pula tidak menyaman saya kecuali membuat satu laporan polis. Tindakan BERSATU seolah-olah mahu perkara ini dilupakan begitu sahaja oleh rakyat.

Dalam tempoh berkempen ini, saya akan tunjukkan pula bagaimana seorang lagi pimpinan kanan BERSATU, Ikmal Hisham Abdul Aziz (bekas Timbalan Menteri Pertahanan) terpalit dengan kontroversi perbekalan meriam artileri (self-propelled Howitzer, SPH) yang turut menjadi isu besar di kalangan pengurusan angkatan tentera.

Sehingga kini juga, Muhyiddin dan PN tidak berjaya menangkis bukti-bukti yang telah ditunjukkan setakat ini.

Sebab itu, Muhyiddin dan PN adalah golongan terakhir yang boleh mendabik dada kononnya mereka bersih. Semasa KEADILAN mengambil langkah berani mengisytiharkan harta, tidak ada seorang pun pemimpin dari BERSATU yang berani mengisytiharkan harta sedangkan pandangan umum rakyat ialah ahli politik yang tidak berani mengisytiharkan harta ada sesuatu yang disembunyikan.

Saya menyeru supaya pengundi-pengundi tidak lupa rekod kegagalan pentadbiran Muhyiddin dan PN selama 18 bulan.

Walaupun tempoh 18 bulan itu bunyinya pendek, ia adalah tempoh yang paling sengsara yang mengakibatkan kematian yang paling tinggi dalam sejarah negara kita.

Memberikan undi kepada PN samalah seperti kita mengundang kembali pengalaman sengsara 18 bulan itu.

RAFIZI RAMLI

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.