Adakah Campur Tangan Rahman Dahlan Menyebabkan PETRONAS Membayar Harga Minyak Mentah Dari Saudi Yang Lebih Mahal?

Saya masih menunggu jawapan dari Dato’ Seri Abdul Rahman Dahlan mengenai peranan sebenar yang dimainkan serta bahagian khusus di dalam perjanjian usahasama di antara PETRONAS dan Saudi Aramco di dalam projek RAPID yang telah beliau campuri.

Dua hari lalu, media melaporkan bagaimana Dato’ Seri Abdul Rahman Dahlan mendabik dada kononnya beliaulah penyelamat projek RAPID kerana telah berjaya meyakinkan Saudi Aramco untuk menyertai projek setelah rundingan tergendala selama 2 tahun. Media propaganda Umno/BN memasang cerita mengenai kejayaan pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak membawa masuk “pelaburan berjumlah USD7 bilion (RM30.98 bilion)” sebagai bukti ekonomi negara masih kukuh walaupun Perdana Menteri dikaitkan dengan pelbagai skandal besar seperti 1MDB.

Saya menyusuri perkembangan rundingan projek RAPID yang dijalankan oleh PETRONAS seperti yang dilaporkan oleh media. Ada dua kenyataan penting PETRONAS yang tidak begitu mendapat perhatian tetapi memberi isyarat besar bahawa isu campur tangan pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak di dalam pengurusan PETRONAS perlu diberi perhatian yang lebih serius.

Dalam satu temuramah ekslusif dengan editor media yang dilaporkan oleh The Star (rujuk http://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/02/22/petronas-clears-the-air-on-partnerships/#M5rs4Gy0OD6tJ4th.99 ), Presiden/CEO PETRONAS, Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffin menegaskan beberapa perkara berikut:

1. PETRONAS tidak pernah bergantung kepada suntikan dana dari syarikat lain atau rakan kongsi untuk menyiapkan sesuatu projek. Oleh itu, keputusan mengenai sesuatu projek tidak bergantung kepada keputusan rakan kongsi untuk menyertai sesuatu projek atau tidak

2. Apabila PETRONAS memutuskan untuk memulakan sesuatu projek, keperluan kewangan bagi keseluruhan projek telah diambil kira dan tidak timbul soal memerlukan suntikan dana untuk menyelamatkan sesuatu projek

Penjelasan Datuk Wan Zulkiflee (yang dikenali ramai di dalam industi minyak dan gas dunia sebagai salah seorang profesional yang terbaik dalam industri itu di dunia) memberi gambaran yang berbeza berbanding dengan propaganda pentadbiran Dato’ Seri Najib; bahawa seolah-olah orang-orang politik seperti beliau dan Dato’ Seri Rahman Dahlan telah “menyelamatkan” projek PETRONAS itu dengan membawa masuk “suntikan dana” dari Saudi Aramco.

Sebab itu, saya mengingatkan Dato’ Seri Abdul Rahman Dahlan supaya berhenti berkokok propaganda politik dan memainkan peranan sebenarnya sebagai menteri yang merancang ekonomi untuk menangani masalah meruncing pengangguran anak muda dan harga barang yang naik mendadak.

Satu lagi perkara yang merunsingkan saya ialah laporan sebelum “campur tangan” Dato’ Seri Najib di dalam rundingan di antara PETRONAS dan Saudi Aramco memberi gambaran ada beberapa perkara yang belum mendapat persetujuan (maka rundingan berlanjutan sehingga 2 tahun). Rujuk laporan media oleh Reuters (http://www.reuters.com/article/us-saudi-aramco-petronas-analysis-idUSKBN15B0YW) bertarikh 27 Januari 2017 iaitu beberapa hari selepas berita keputusan Saudi Aramco untuk menggantung penyertaan di dalam projek RAPID dilaporkan di seluruh dunia.

Laporan Reuters itu dengan jelas menyebut bahawa sumber Reuters dari Saudi Aramco menyatakan keputusan menggantung penyertaan Saudi Aramco dibuat setelah mereka mendapati pulangan pelaburan yang tidak mencukupi.

Ini bermakna salah satu punca utama kenapa tidak ada persetujuan di antara PETRONAS dan Saudi Aramco sebelum campur tangan Dato’ Seri Najib dan Dato’ Seri Abdul Rahman Dahlan adalah berkisar mengenai kadar keuntungan pelaburan yang ditetapkan oleh Saudi Aramco yang mungkin tidak dipersetujui oleh PETRONAS.

Rakyat perlu memahami bahawa perjanjian yang ditandatangani oleh PETRONAS dan Saudi Aramco melibatkan persetujuan Saudi Aramco untuk membekalkan minyak mentah yang menjadi bahan asas untuk ditapis dan diproses di kompleks penapisan minyak dan petrokimia RAPID yang diusahakan PETRONAS.

Ini bermakna, PETRONAS bersetuju membeli dan Saudi Aramco bersetuju membekalkan minyak mentah bagi satu tempoh jangka masa panjang pada satu harga yang formulanya telah dipersetujui terlebih awal tertakluk kepada turun naik harga minyak mentah dunia. Selalunya harga minyak mentah yang dibeli melalui perjanjian pembekalan jangka panjang sebegini melibatkan diskaun pada nilai tertentu yang ditolak dari harga rujuk minyak mentah Brent bergantung kepada mutu minyak mentah tersebut.

Oleh sebab itulah, kebimbangan saya berkisar kepada perkara-perkara berikut:

1. Laporan awal Reuters yang memetik sumber Saudi Aramco pada 27 Januari 2017 menggambarkan tidak ada persetujuan di antara PETRONAS dan Saudi Aramco mengenai harga minyak mentah yang dibekalkan kepada RAPID seperti yang dikehendaki oleh Saudi Aramco. Itu bermakna PETRONAS mempertahankan keputusannya untuk tidak membayar harga minyak mentah melebihi dari sesuatu angka yang telah diputuskannya;

2. Apabila Dato’ Seri Abdul Rahman Dahlan mendabik dada bahawa campur tangan beliau telah “menyelamatkan” penyertaan Saudi Aramco, itu berkemungkinan bermakna akhirnya Saudi Aramco telah berjaya mendapat persetujuan PETRONAS untuk membayar minyak mentah yang dibekalkan Saudi Aramco pada harga yang dituntut oleh Saudi Aramco

Bagi sebuah projek sebesar RAPID yang melibatkan pelaburan sehingga RM60 bilion oleh PETRONAS, perbezaan harga sebanyak USD1 setong pun di antara yang dipertahankan oleh PETRONAS dan yang dituntut oleh Saudi Aramco adalah bersamaan dengan berbilion ringgit setahun yang terpaksa dibayar lebih oleh PETRONAS setiap tahun.

Sebab itu saya katakan Dato’ Seri Rahman Dahlan bukanlah seorang yang ada pengalaman dengan projek-projek sebegini dan beliau tidak sedar dengan membuka mulut seperti itu, beliau memberi gambaran ada campur tangan pihak Kerajaan Persekutuan dalam rundingan komersil yang menentukan pulangan pelaburan kepada PETRONAS dan Saudi Aramco.

Maka soalan saya adalah mudah: jika sebulan sebelum perjanjian dimeterai, Saudi Aramco memaklumkan kepada Reuters bahawa ia tidak mahu turut serta kerana projek itu tidak mencapai pulangan yang dikehendaki – sudah tentu keputusannya untuk menyertai RAPID bermakna tuntutannya telah dipenuhi dan pulangan kepada Saudi Aramco telah memenuhi syarat.

Jika pulangan kepada Saudi Aramco kini lebih tinggi dari yang dipersetujui oleh PETRONAS, bermakna PETRONAS telah bersetuju untuk membayar lebih dari apa yang mula-mula dipertahankan oleh PETRONAS.

Oleh itu, saya menuntut Dato’ Seri Abdul Rahman Dahlan menjawab soalan-soalan ini:

1. Berapa dan apa formula minyak mentah yang perlu dibayar oleh PETRONAS kepada Saudi Aramco seperti yang telah dipersetujui dan bagaimanakah ia berbeza dengan harga/formula sebelum campur tangan beliau dan Dato’ Seri Najib?

2. Apakah peranan yang telah dimainkan beliau dalam merundingakn butiran pulangan pelaburan di antara PETRONAS dan Saudi Aramco sehingga projek yang sebelum itu dikira tidak memberi pulangan yang dikehendaki tiba-tiba memenuhi kriteria pelaburan Saudi Aramco?

Rakyat berhak mendapat tahu perkara ini kerana rakyat akan mempertahankan PETRONAS dari dicampuri urusannya oleh pak-pak menteri seperti Dato’ Seri Abdul Rahman Dahlan.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

2 thoughts on “Adakah Campur Tangan Rahman Dahlan Menyebabkan PETRONAS Membayar Harga Minyak Mentah Dari Saudi Yang Lebih Mahal?”

  1. Najib can do anything in M’sia even if Petronas CEO don’t agree, he can appoint any one else & remove the present one who went against him. There are mny2 billion dollar project tht had been signed & no one can stopped him from doing so. Therefore, Najib & Rd are not worried by RR queries bcos they still hold the upper hand bfo GE14.

  2. Mohon YB Rafizi beri pandangan dan/atau siasat berkenaan isu dan/atau projek berikut di Petronas:- 1. Snow mobile – dulu diketuai oleh Dr Hamzah, 2. Enjin Go-Kart di PRSS, Bangi, 3. Foggy Petronas Racing + motor superbike FPR dan terkini
    GCEO Petronas gunakan escort bukan dari ahli-ahli Polis Bantuan tetapi pasukan PASKAL – dan melibatkan +/- RM200k sebulan. TQ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.