Kos RM21 Bilion Bagi MRT1 Yang Diumumkan Perdana Menteri Tidak Termasuk RM7 Bilion Bayaran Kepada Perunding, Jumlah Kos MRT1 Adalah RM28 Bilion

Kenyataan MRT Corp (mewakili Kerajaan Persekutuan) yang cuba menyatakan saya melakukan kesilapan apabila pernah menyebut bahawa projek MRT ini dahulunya diumumkan sebagai projek usahasama awam-swasta (“public private partnership” atau PPP) sebenarnya mendedahkan lebih banyak kontroversi mengenai kos projek MRT.

Rakyat perlu tahu bahawa projek MRT ini bermula dari cadangan dua syarikat pembinaan utama negara yang selalu dikaitkan dengan pemerintah Umno iaitu MMC (yang dikawal oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary) dan Gamuda (yang ditubuhkan dan diuruskan oleh Dato’ Lin Yun Ling).

Seawal 15 Jun 2010, The Star melaporkan bahawa sumber kerajaan mengesahkan pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak telah menerima satu cadangan bersama sistem MRT Lembah Klang dari konsortium MMC-Gamuda seperti laporan http://www.thestar.com.my/business/business-news/2010/06/15/cabinet-yet-to-study-mrt-proposal-from-gamuda-mmc/ Berita ini juga secara jelas merujuk kepada kos RM36 bilion dan 3 jajaran MRT iaitu MRT1 (Sungai Buloh – Kajang), MRT2 (Sungai Buloh – Serdang) dan MRT3 (Circle Line).

Pada 12 Februari 2012, akhbar perniagaan The Malaysian Reserve melaporkan bahawa konsortium MMC-Gamuda itu yang dinamakan KVMRT Sdn Bhd telah menandatangani perjanjian “project delivery partner” (PDP atau firma pelaksana projek) dengan syarikat kerajaan yang mengusahakan MRT iaitu MRT Corp, seperti laporan http://themalaysianreserve.com/new/story/project-delivery-partner-pact-massive-mrt-project-sealed Saya juga sertakan bersama keratin akhbar tersebut yang dimuatnaik ke laman rasmi MRT Corp sendiri.

Download (PDF, 382KB)

Laporan itu juga memperincikan jumlah bayaran yang akan dibayar oleh kerajaan (melalui MRT Corp) kepada syarikat usahasama MMC-Gamuda ini iaitu:

1. Bayaran yuran pengurusan projek sebanyak 6% dari keseluruhan pakej tender yang dianugerahkan kepada kontraktor
2. Tuntutan perbelanjaan oleh perunding bagi kos pentadbiran (“overhead”) dan kos-kos langsung lain yang dihadkan sehingga RM2.85 bilion
3. Peruntukan luarjangka projek yang dihadkan kepada 6% dari jumlah keseluruhan pakej tender yang dianugerahkan kepada kontraktor

Bayaran (1) hingga (3) di atas adalah bagi khidmat rundingan dan pengurusan projek oleh syarikat usahasama MMC-Gamuda itu termasuk risiko menanggung kenaikan kos sekiranya kenaikan kos melebihi 15% (diulas dibawah).

Sebab itu saya mengecam sekeras-kerasnya cubaan Dato’ Seri Najib Tun Razak yang cuba mengelirukan rakyat mengenai kos sebenar projek MRT sepanjang 150 km. Bukan sahaja kos keseluruhan projek yang sudah pasti melebihi RM100 bilion cuba disembunyikan dari pengetahuan orang ramai, malah pengumuman beliau bahawa “projek MRT1 menelan belanja RM21 bilion dan menjimatkan RM2 bilion” adalah tidak tepat kerana tidak mengambil kira bayaran kepada perunding PDP seperti yang diperincikan di atas.

Berdasarkan perincian (1) hingga (3) di atas bersama-sama laporan NST bertarikh 24 Julai 2014 mengenai kenyataan bekas CEO MRT Corp, Datuk Wira Azhar Abdul Hamid (rujuk http://www.nst.com.my/news/2015/09/%E2%80%98mrt-line-1-within-rm30b-budget%E2%80%99?d=1) , jelas bahawa kos sebenar MRT1 sepanjang 51 km dari Sungai Buloh ke Kajang setelah mengambil kira bayaran kepada syarikat perunding PDP milik usahasama MMC-Gamuda adalah:

RM21 bilion (seperti diumumkan Dato’ Seri Najib) bagi kos pembinaan dan sistem MRT, ditambah

RM7 bilion bagi kos perunding, tuntutan perbelanjaan dan kos berkaitan perunding PDP seperti di atas, selain apa-apa kos yang tidak diumumkan.

Maka, kos sebenar bagi MRT1 sahaja adalah RM28 bilion setelah mengambil kira bayaran RM7 bilion kepada perunding PDP seperti yang disebut sendiri oleh bekas CEO MRT Corp dua tahun lalu.

Sebab itu saya tidak berganjak dari angka RM40 bilion yang disebut oleh Dato’ Seri Najib dalam ucapan belanjawan 2011 yang disampaikan dalam bulan Oktober 2010 kerana ia berkemungkinan besar adalah hasil dari cadangan sistem MRT yang dikemukakan (dan kemudiannya diterima oleh kerajaan) oleh syarikat usahasama MMC-Gamuda. Pada ketika itu, hanya syarikat usahasama MMC-Gamuda itu yang mungkin telah melaburkan sejumlah wang untuk menggaji perunding bagi menyiapkan kertas cadangan sistem MRT itu kerana Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pun baru ditubuhkan.

Sebab itu jugalah ahli-ahli Parlimen Pakatan Harapan iaitu Saudara Tony Pua dan saya sendiri telah mengecam pendekatan yang digunapakai oleh pentadbiran Dato’ Seri Najib sejak dari awal projek MRT diumumkan kerana ia mendedahkan rakyat kepada risiko kos pembinaan MRT naik melambung.

Rakyat perlu tahu kegilaan yang telah berlaku dalam pelaksanaan projek MRT ini, seperti berikut:

i. Jun 2010 – Syarikat usahasama MMC-Gamuda mencadangkan projek MRT yang pada awalnya diwar-warkan sebuah projek usahasama swasta-kerajaan;

ii. Oktober 2010 – Pentadbiran Dato’ Seri Najib mengumumkan pembinaan sistem MRT pada kos RM40 bilion beberapa bulan setelah menerima cadangan dari syarikat usahasama MMC-Gamuda itu;

iii. Februari 2012 – Pentadbiran Dato’ Seri Najib melalui MRT Corp menandatangani perjanjian melantik syarikat usahasama MMC-Gamuda sebagai perunding PDP untuk menguruskan projek MRT (termasuk merancang, mengeluarkan tender, memilih pembida dan melantik kontraktor bagi pihak kerajaan);

iv. Mac 2012 – Konsortium MMC-Gamuda dianugerahkan tender membina pakej bawah tanah MRT1 berjumlah RM8.2 bilion seperti dilaporkan http://tunnellingjournal.com/news/breaking-news-mmc-gamuda-wins-kuala-lumpur-mrt/ Ini bermakna selain dari menjadi perunding pelaksana projek yang menguruskan pemilihan pembida dan melantik kontraktor bagi pakej-pakej pembinaan, konsortium yang sama juga membida bagi pakej-pakej yang ditawarkan di dalam projek ini;

v. Julai 2014 – MRT Corp menyatakan bahawa kos pembinaan MRT1 meliputi RM23 bilion untuk pembinaan dan sistem; serta RM7 bilion untuk perunding PDP dan kos-kos lain.

Ini bermakna, cadangan asal yang menentukan rekabentuk, sistem dan jajaran yang dibawa oleh konsortium MMC-Gamuda besar kemungkinan berjumlah sekitar RM40 bilion. Pentadbiran Dato’ Seri Najib kemudian melantik MMC-Gamuda untuk melaksanakan projek bagi pihak kerajaan dan memastikan kos tidak melebihi anggaran dengan imbuhan yang lumayan (6% yuran perunding dan tuntutan sehingga RM2.85 bilion). Pentadbiran Dato’ Seri Najib juga meluluskan peruntukan luar jangka sehingga 6% dari jumlah tender (bersamaan RM1.3 bilion) yang memudahkan lagi konsortium MMC-Gamuda mencapai sasaran kos RM21 bilion.

Persoalan saya: bagaimana konsortium MMC-Gamuda boleh diberi imbuhan sebagai perunding PDP untuk melaksanakan projek MRT dan mengawal kos pembinaan sehingga RM7 bilion apabila kos pembinaan RM23 bilion yang diuruskannya bagi MRT1 adalah jauh lebih tinggi dari keseluruhan kos RM40 bilion yang disebut oleh Dato’ Seri Najib (yang besar kemungkinan datang dari konsortium ini juga?)

Dengan kegilaan ini, wajarlah Dato’ Seri Najib meminta maaf kepada rakyat Malaysia kerana cuba mengelirukan rakyat mengenai tanggungan sebenar kos MRT (baik MRT1 atau keseluruhan projek).

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

One thought on “Kos RM21 Bilion Bagi MRT1 Yang Diumumkan Perdana Menteri Tidak Termasuk RM7 Bilion Bayaran Kepada Perunding, Jumlah Kos MRT1 Adalah RM28 Bilion”

  1. Najib Razak not only make an open apology but he had to be judged for his ‘blasphemy’ twds M’sian economy & punished for all his misdeeds.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.