Rang Undang-undang 355 Mati Sekali Lagi Dek Mainan Umno (Lintas Langsung Parlimen)

(Saya menulis ini secara langsung dari Parlimen yang sedang bersidang sekarang)

Ahli Parlimen Marang, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang mengemukakan pindaan kepada usul asal untuk meminda Akta 355. Saya difahamkan ini hasil dari beberapa perbincangan ekoran perjumpaan yang dipanggil oleh Timbalan Perdana Menteri, YAB Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi pada hari Selasa lalu.

Pindaan kepada usul asal bermakna hukuman kini ditetapkan mengikut kaedah undang-undang biasa kecuali yang melibatkan sebat (jika diluluskan had dinaikkan kepada maksimum 100 sebatan).

Prosesnya selepas ini adalah seperti berikut:

1) kami sedang menunggu keputusan Tan Sri Speaker sama ada membenarkan pindaan usul ini dibentangkan, dibahaskan dan diundi di Parlimen sekarang (sedang bersidang).

LINTAS LANGSUNG

(Tan Sri Speaker baru sahaja menjemput Ahli Parlimen Marang membaca pindaan kepada usul).

2) Jika diundi dan diluluskan, ia dikira sebagai bacaan pertama dan dipulangkan kepada kerajaan untuk dipertimbangkan. Perkara ini mati di situ sahaja sekiranya menteri tidak kembali ke Dewan Rakyat untuk membentangkan rang undang-undang ini bagi bacaan kali kedua.

TERKINI

Tan Sri Speaker memanggil Ahli Parlimen Marang untuk membaca usul.

Ahli Parlimen Marang membaca dan meminta untuk menghuraikan cadangan beliau itu dalam sessi yang akan datang.

Maka usaha untuk membentangkan RUU355 mati begitu sahaja hari ini.

Tetapi polemiknya akan bersambung lagi hingga ke sessi akan datang. Ahli-ahli PAS akan terus diberi harapan bahawa Umno mahu bersama-sama mendaulatkan Islam melalui pindaan akta ini.

Kalaulah Umno terus bermain begini sehingga ke belanjawan akan datang, adakah ahli parlimen PAS akan terus berkecuali dalam undian belanjawan akan datang?

Kali pertama saya menulis mengenai perkara ini lebih sebulan lalu, saya nyatakan secara terbuka jika usul dibentangkan dan diundi, saya tidak ada masalah menyokong kerana memang kita mahu dengar pandangan Umno dalam perkara ini.

Tetapi apabila berulang kembali perkara ini pada hari ini, jelaslah permainan Umno dalam perkara ini dan saya khuatir PAS akan terus dimain-mainkan. Akhirnya PAS akan terus dilihat berkawan dengan Umno dan memanjangkan tempoh berkuasanya Najib Razak

Saya bersedia mengundi dan menyokong usul asal.

Selepas dirunding dengan Umno Selasa lalu, usul dipinda pada saat-saat akhir hingga kaedahnya sudah menjadi takzir (kecuali sebatan) dan bukannya hudud seperti yang diwar-warkan.

Hari ini, Ahli Parlimen Marang sekali lagi menunda dari membentang dan menghuraikan usul beliau.

Permainan Umno itu jelas dan saya ambil pendirian sebegini bermula dari hari ini.

One thought on “Rang Undang-undang 355 Mati Sekali Lagi Dek Mainan Umno (Lintas Langsung Parlimen)”

  1. I’ve heard some elaborations on RUU355 & there are pros & cons twds the ammendments. UsRozaimi & MAZA had to some instances explains the logic, practicality & in accordance to adherence in accordance to Islamic Nas wth deliberations. Though we don’t disputes on some issues but references shd covers every aspect of surroundings in the Islamic world. Unfortunately there are some Muslims still are not clear on the issues, wht more whn certain scholars need more time & clear views of wht to expect. Until those are ironed out, we cannot jst accept the ammendments blindly. Those are my personal opinions. Rgds

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.