Rakyat Dicukai Lagi Kerana Harga Minyak Ogos 2016 Tidak Ikut Formula Yang Ditetapkan Kerajaan

080161 Tak Turun Harga Minyak_1

Sejak pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak mengapungkan harga minyak petrol (RON95 dan RON97) dan diesel mengikut harga pasaran, harga yang ditetapkan boleh dikira sendiri oleh orang ramai dengan merujuk kepada laporan harga pasaran terkini. Formula kiraan bagi RON95 contohnya adalah mudah iaitu:

mopsformula

Sejak Julai 2015, saya telah mengira sendiri harga RON95 yang sepatutnya mengikut formula apungan yang diumumkan oleh kerajaan sendiri untuk memastikan kerajaan tidak mencukai rakyat secara diam-diam. Jika harga yang ditetapkan adalah lebih tinggi dari harga apungan mengikut formula di atas, itu bermakna kerajaan mencukai rakyat secara senyap-senyap.

Saya boleh memaklumkan bahawa kiraan mengikut formula harga apungan bagi bulan Ogos 2016 (menggunakan harga pasaran purata dan kadar tukaran purata sepanjang Julai 2016) menunjukkan bahawa harga RON95 sepatutnya turun lagi sebanyak 10 sen seperti di dalam jadual di bawah:

july2016

Walau bagaimana pun, harga di stesen minyak seperti yang diarahkan oleh kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menunjukkan harga RON95 kekal pada RM1.75 seliter.

Ini bermakna sepanjang bulan Ogos 2016, rakyat Malaysia akan membayar 10 sen cukai bagi setiap liter RON95 yang dibeli. Saya percaya keadaannya sama bagi RON97 dan diesel walaupun saya tidak melakukan kiraan bagi kedua-dua jenis minyak itu.

Dengan anggaran penggunaan minyak tahunan sebanyak 17 bilion liter berdasarkan laporan Agensi Tenaga Antarabangsa (EIA) bagi tahun 2011 (iaitu anggaran yang konservatif kerana penggunaan minyak tahunan meningkat berkadar dengan jumlah kenderaan), cukai 10 sen setiap satu liter bersamaan dengan anggaran kutipan cukai RM142 juta bagi bulan Ogos 2016 ini.

Saya percaya cukai RM142 juta ini dikutip bagi menampung subsidi yang ditanggung oleh kerajaan bagi bulan Mei 2016 dan Jun 2016 apabila kerajaan menetapkan harga minyak yang lebih rendah dari harga apungan mengikut formula kerana dua pilihanraya penting yang berlaku iaitu Pilihanraya Negeri Sarawak (Mei 2016) dan Pilihanraya Kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar (Jun 2016).

Tindakan menetapkan harga mengikut kepentingan politik Perdana Menteri dan Barisan Nasional adalah melampau apabila Dato’ Seri Najib Tun Razak sendiri mengumumkan bahawa kerajaan akan menetapkan harga mengikut harga pasaran. Sebaliknya yang berlaku harga minyak ditetapkan mengikut kesesuaian dan kepentingan beliau sendiri.

Jika ini berterusan, ia bermakna rakyat boleh sahaja dicukai secara senyap-senyap pada masa ia menguntungkan Barisan Nasional dan kutipan cukai itu dibelanjakan pula pada ketika kempen pilihanraya untuk memastikan Barisan Nasional mendapat kelebihan berganda berbanding pembangkang.

Saya mendesak supaya KPDNKK menyiarkan secara terperinci jadual kiraan sejak dasar apungan harga mengikut pasaran ini dilaksanakan untuk membolehkan rakyat menilai berapa banyak cukai yang telah dikutip secara diam-diam.

RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.