Membina Gerakan Politik Akar Umbi

Minggu ini minggu di cabang dan Terengganu.

Gerakan politik di peringkat akar umbi, walaupun agak straight-forward tetapi banyak memakan masa dan selalunya menelan belanja.

Ada beberapa objektif utama dalam mengekalkan gerakan akar umbi.

Pertama, untuk membina jentera agar gerak kerja di bawah dapat dijalankan dengan lancar. Bentuk-bentuk kerja yang memerlukan jentera (dari perspektif Pakatan Rakyat) adalah menampal poster, menyusun kerusi, memasang pentas ceramah, mengutip sumbangan selepas ceramah, menjadi pemandu semasa program dan lain-lain. Memang tidak glamour dan nampak berat, tetapi sepatutnya semua yang ingin berkecimpung dalam politik perlu melalui fasa ini.

Saya mula-mula balik ke Kemaman dari luar negara dalam tahun 2003 dengan melakukan kerja-kerja ini. Walaupun sudah menjadi EXCO Pemuda pada masa itu, tetapi setiap kali ceramah, muka-muka yang sama jugalah bersengkang mata sampai ke subuh menampal poster.

Objektif kedua adalah untuk memastikan maklumat sampai. Ada dua cara utama menyampaikan maklumat di peringkat akar umbi, apabila kita tidak dibenarkan mempunyai saluran yang sah dan adil seperti Umno/BN. Pertama melalui ceramah-ceramah, walaupun saya merasakan ia kurang berkesan kerana yang datang adalah penyokong tegar Pakatan Rakyat. Yang kedua adalah melalui ceramah kelompok dan sembang-sembang dengan “key opinion leaders” dalam masyarakat setempat. Mereka ini termasuklah orang lama di pasar ikan, ketua kepada kumpulan nelayan dan lain-lain. Yang ini lebih berkesan tetapi lebih meletihkan kerana hanya boleh dilakukan pada skala kecil dan berulang-ulang kali.

Objektif ketiga adalah untuk menunjukkan kehadiran sesebuah parti di kawasan setempat. Ada banyak cara untuk melakukan ini (contohnya bangunan pejabat, bunting dan poster, pertandingan, sumbangan kewangan dan lain-lain) tetapi dalam keadaan kekurangan, cara yang terbaik adalah dengan menganjurkan ceramah. Tetapi program ceramah pun memerlukan sumber kewangan yang besar jika penceramahnya adalah tokoh besar – kerana kita perlu menyediakan wang saku, penginapan dan lain-lain.

Semua ini tidak termasuk tugas-tugas biasa seperti mengedarkan risalah, menjual organ rasmi parti dan lain-lain.

Makanya, suka atau tidak, senang atau sukar proses ini perlu berlaku. Saya sendiri kadang-kadang ada rasa kecewa ada rasa bangga. Kecewa apabila kita sukar menembusi sesuatu kawasan, sukar untuk mencari sebuah rumah yang sudi menjadi tuan rumah program penerangan berkelompok kita. Bangga kerana anak buah dalam keadaan serba kekurangan dan sukarela tetap menunjukkan kesungguhan untuk menghidupkan parti.

Hujung minggu ini adalah hujung minggu akar umbi.

Ada 3 ceramah kelompok disusun dan kehadiran di beberapa kenduri/majlis awam. Mesyuarat cabang pun kita jalankan membincangkan program-porgram yang akan datang.

Perkara paling baik bila kita turun bersama-sama dengan anak buah di akar umbi adalah kita boleh kenalpasti yang mana berkebolehan, yang mana ada masalah komitmen.

Dalam keadaan serba kekurangan, saya diingatkan kepada zaman-zaman lalu bila mana orang takut untuk menyebut ADIL. Saya masih ingat semasa saya ingin menubuhkan Keadilan Antarabangsa Eropah di UK dahulu, puas kita berjumpa dari seorang ke seorang untuk memujuk mereka menyertai, kerana kita faham pegangan politik mereka. Tetapi penyokong kuat kita pun kadang-kadang gementar untuk tampil ke hadapan.

Akhirnya, hanya 2-3 orang yang berani ke depan.

Tetapi tugas kita Allah dah tetapkan untuk menyumbang dalam keadaan tertentu. Pada masa itu, tugas insan-insan kerdil adalah untuk bertahan sementara parti berkembang bila Dato’ Seri Anwar Ibrahim dibebaskan.

Seperti juga sekarang, tugas kita adalah membina parti sementara Pakatan Rakyat semakin mendapat tempat di mata rakyat. Sedih atau kecewa, senang atau susah adalah perkara biasa.

Tidak ada yang glamour atau senang apabila fokus kita adalah membina kekuatan akar umbi. Tetapi kekuatan sesebuah organisasi politik adalah akar umbi, jadi sebaiknya kita jangan lari dari amanah itu.

2 thoughts on “Membina Gerakan Politik Akar Umbi”

  1. Jangan gentar saudara bahawa perjuangan memerlukan pengorbanan. Kita mesti meyakinkan diri bahawa “National Interest” and the future generation is the real objective.
    Come what may. either we do it now or we will remain as a country yang “syok sendiri” and allowing the BN/UMNO goons to continue plundering the nation wealth and destroying the only nation that we have.
    There is no time to reflect on the world as it is, But to Change it. The dialectic in progress-remember : The law of transformation of quantity into quality and the Law of Unity of Opposites. The party will grow! young man.
    Pasti kita semua jangan lari dari amanah!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.