Laporan-Laporan Polis Mengesahkan Peti Undi Awal Dibuka, Ada Yang Hilang Sebelum Pengiraan

Integriti undi awal dan undi pos telah lama dipersoalkan dengan pelbagai tuduhan penipuan yang berlaku selama ini. Walaupun SPR berjanji akan memperbaiki keadaan dengan memperkenalkan kaedah undi awal dalam PRU13, ia memburukkan keadaan bila peti-peti undi awal ini diletakkan di dalam lokap atau tempat yang tidak dapat dipantau sepanjang masa oleh ejen calon.

Keputusan undi pos dan undi awal di seluruh negara menimbulkan kecurigaan apabila calon-calon Pakatan Rakyat hanya mendapat sekitar 10% – 15% dari undi awal dan undi pos, iaitu jauh lebih rendah dari tahap sokongan dalam PRU yang lepas (pada sekitar purata 30%).

KEADILAN mempertahankan pendirian kami bahawa integriti undi awal dan undi pos diragui dan boleh dimanipulasi. Oleh itu, di kawasan-kawasan yang mempunyai undi pos dan undi awal yang besar, ini sudah tentu memungkinkan keputusan diselewengkan untuk memenangkan calon BN.

Saya tampilkan dua contoh seperti 2 laporan yang disertakan pada hari ini untuk membuktikan bahawa integriti undi awal dan undi pos diragui, seperti berikut:

  1. Laporan Polis di Balai Masjid Tanah – laporan dibuat oleh ejen calon KEADILAN bagi DUN Machap (Ginie Lim) yang mengiringi peti undi untuk disimpan di lokap simpanan di Balai Polis Masjid Tanah. Ketika di sana, beliau mendapati ada pegawai-pegawai SPR yang sedang mengira undi dari peti undi awal lain yang sudah berada di balai, sedangkan peti undi tidak boleh dibuka. Beliau membuat laporan serta-merta untuk mendapatkan rakaman CCTV untuk memastikan penyelewengan tidak berlaku

petiundiposmachap

 

petiundiposmachap2

 

  1. Laporan polis di Balai Pengkalan Hulu, Perak – laporan dibuat oleh ejen-ejen calon KEADILAN bagi DUN Pengkalan Hulu untuk melaporkan bahawa satu peti undi awal bagi Kem 18 PGA di Pengkalan Hulu tidak sampai seperti yang dijadualkan. Ini menimbulkan keraguan bahawa berlaku manipulasi dan ejen-ejen KEADILAN menuntut supaya peti undi itu dikecualikan dari pengiraan undi (yang akhirnya dipersetujui oleh pegawai SPR). Kami dimaklumkan bahawa pada 9 Mei 2013, Pegawai Pemerintah Kem 18 PGA Pengkalan Hulu telah membuat laporan polis di balai yang sama bahawa peti undi itu pada mulanya hilang dan setelah dicari, barulah dijumpai. Oleh sebab itu, peti undi tersebut tidak sampai pada waktu yang dijadualkan bagi tujuan pengiraan undi.

petiundigrik

 

 

Kedua-dua kejadian benar yang berlaku ini membayangkan betapa longgarnya kawalan, seliaan dan integriti peti undi awal sehingga boleh hilang dan dibuka begitu sahaja.

Ini menjadi bukti kepada dakwaan KEADILAN selama ini bahawa proses undi awal dan pos penuh dengan kelemahan dan kelompongan yang membolehkan manipulasi berlaku di merata tempat, yang meruntuhkan keyakinan rakyat terhadap ketelusan dan keadilan keputusan PRU13 baru-baru ini.

 

RAFIZI RAMLI

Pengarah Strategi

 

29 MEI 2013 

2 thoughts on “Laporan-Laporan Polis Mengesahkan Peti Undi Awal Dibuka, Ada Yang Hilang Sebelum Pengiraan”

    1. Encik Halim buat lawak ataupun x faham tajuk artikel?

      Ini adalah laporan orang awam di balai polis, kalau kita buat report polis di balai dipanggil laporan polis, bukannya polis yang buat laporan ni, jelas?

      Malaysians should learn how to think creatively and obviously out of the box, have no idea whether this guy is joking or plain..err never mind

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.