Laporan Kepada Jawatankuasa Semakan ICAC Untuk Menyemak/ Membuka Semula Kes Rasuah RM40j

KENYATAAN MEDIA

20 November 2012

“FACT FINDING MISSION” KE HONG KONG:
LAPORAN KEPADA JAWATANKUASA SEMAKAN ICAC UNTUK MENYEMAK/ MEMBUKA SEMULA KES RASUAH RM40j MELIBATKAN DATO’ SERI MUSA AMAN, DATO’ SERI NAZRI AZIZ DAN MICHAEL CHIA

 

National Oversight & Whistleblowers (NOW) telah mengambil inisiatif untuk menganjurkan satu rombongan ke Hong Kong bertujuan mengumpul maklumat lanjut dan menyampaikan perkembangan terkini kepada pihak-pihak berkuasa dan berkepentingan di Hong Kong mengenai siasatan kes rasuah RM40 juta yang dikaitkan dengan Dato’ Seri Musa Aman, Dato’ Seri Nazri Aziz dan Michael Chia.

Ini bertepatan dengan kenyataan Dato’ Seri Nazri Aziz di Dewan Rakyat baru-baru ini yang menggunakan nama dan reputasi Suruhanjaya Bebas Menentang Rasuah Hong Kong (ICAC) untuk menggugurkan dakwaan rasuah terhadap Dato’ Seri Musa Aman dan Michael Chia.

Sedangkan sehingga kini, tidak ada satu pengesahan pun dari ICAC yang mengiyakan kenyataan Dato’ Seri Nazri Aziz itu, ditengah-tengah tuduhan bahawa ICAC terpaksa menghentikan siasatan kerana tidak mendapat kerjasama dari pihak berkuasa Malaysia yang sengaja melengah-lengahkan kes tersebut.

Perkara ini diperkuatkan lagi dengan perkembangan terkini dari siasatan terhadap tuduhan rasuah melibatkan hartawan Ananda Krishnan di India, apabila pihak berkuasa India turut menyuarakan bantahan terhadap pihak berkuasa Malaysia yang dilaporkan sengaja tidak memberi kerjasama untuk melengah-lengahkan kes tersebut.

Jelas bahawa ada perkaitan yang membimbangkan di antara kedua-dua kes; apabila pihak berkuasa Malaysia dituduh tidak memberi kerjasama kepada pihak berkuasa lain yang menyiasat kes rasuah individu tertentu yang rapat dengan Umno/Barisan Nasional.

Oleh itu, adalah menjadi keutamaan untuk mengesahkan kebenaran kenyataan Dato’ Seri Nazri Aziz dengan merujuk kembali perkara ini kepada ICAC dan pihak berkuasa Hong Kong. Sekiranya ICAC terpaksa menghentikan siasatan kerana pihak berkuasa Malaysia tidak memberikan kerjasama yang sewajarnya, ini adalah satu skandal besar yang perlu disiasat dengan lebih lanjut oleh SPRM dan pihak berkuasa di negara ini.

Pendedahan terbaru bahawa keluarga Dato’ Seri Nazri Aziz ada mendapat habuan dalam bentuk sebuah kereta mewah dianggarkan berharga RM1 juta dari Michael Chia menguatkan lagi persepsi bahawa tindakan Dato’ Seri Nazri Aziz membersihkan nama Dato’ Seri Musa Aman dan Michael Chia adalah berunsurkan rasuah yang perlu disiasat segera.

Saya telah menghubungi ICAC dan sementara ia menjelaskan ia perlu menjaga kerahsiaan siasatan, ICAC juga memaklumkan bahawa wujud mekanisme semakan semula siasatan melalui sebuah badan yang dipanggil Operations Review Committee (Jawatankuasa Semakan ICAC).

Oleh yang demikian, satu rombongan yang turut disertai wakil-wakil rakyat akan berkunjung ke Hong Kong untuk memulakan proses permohonan kepada Jawatankuasa Semakan ICAC untuk:

1. Memaklumkan fakta-fakta kes yang menyebabkan ICAC terpaksa menutup kes ini untuk mengesahkan sama ada dakwaan bahawa pihak berkuasa Malaysia tidak memberikan kerjasama benar atau tidak;

2. Membuka semula siasatan terhadap dakwaan rasuah RM40 juta dan pengubahan wang haram (money laundering) terhadap Dato’ Seri Musa Aman, Dato’ Seri Nazri Aziz dan Michael Chia mengambil kira perkembangan terkini termasuklah kenyataan-kenyataan Dato’ Seri Nazri Aziz di Parlimen dan keterlibatan keluarga beliau menerima habuan dari Michael Chia

Rombongan ini yang disertai oleh saya, YB William Leong (AP Selayang), YB Hee Loy Sian (AP Petaling Jaya Selatan) dan YB Chang Li Kang (ADUN Teja) akan berlepas ke Hong Kong esok (21 November 2012).

Dalam rangka lawatan ini, rombongan akan menemui ahli Majlis Perundangan Hong Kong (Legislative Council) seperti berikut:

Leung Kwok-Hung, pengerusi League of Social Democrats
James To Kun-Sun, wakil Parti Demokratik
Raymond Wong Yuk-Man dan pimpinan parti People’s Power
Pimpinan Civic Party

Rombongan juga akan mengadakan pertemuan dengan NGO dan media untuk menerangkan kesan kes ini kepada reputasi ICAC. Satu sidang penerangan akan diadakan pada hari Khamis, 22 November 2012 yang akan turut disertai oleh wakil-wakil parti politik, NGO dan media.

Sesi penerangan dan pertemuan dengan ahli-ahli Majlis Perundangan Hong Kong adalah bertujuan untuk mendapatkan kerjasama mereka untuk berunding dengan Jawatankuasa Semakan ICAC untuk menyemak kembali kes tersebut.

Akhir sekali, rombongan akan bertemu dengan wakil ICAC untuk menyampaikan permohonan rasmi agar kes ini disemak kembali mengambil kira kesannya kepada reputasi antarabangsa ICAC, apabila namanya digunakan di Malaysia untuk membersihkan nama Dato’ Seri Musa Aman dan Michael Chia dalam suasana yang menimbulkan penuh tanda tanya.

Misi ini adalah misi yang pertama dan akan diteruskan dari semasa ke semasa bergantung kepada perkembangan di Hong Kong.

Satu sidang media akan diadakan di ibu pejabat KEADILAN pada hari Jumaat, 23 November 2012 jam 4 petang sejurus rombongan tiba dari Hong Kong.

RAFIZI RAMLI
Pengarah Eksekutif

2 thoughts on “Laporan Kepada Jawatankuasa Semakan ICAC Untuk Menyemak/ Membuka Semula Kes Rasuah RM40j”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.