Tuntutan Aset Waris Sulu: Laporan Polis Seluruh Negara Terhadap Najib

Minggu lalu, saya telah menunjukkan bahawa masalah yang diwarisi oleh tiga Kerajaan Persekutuan berturut-turut mengenai tuntutan waris Kesultanan Sulu sebenarnya bermula di zaman pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri.

Apabila negara mula mengetahui mengenai tuntutan waris Kesultanan Sulu yang melibatkan aset PETRONAS bernilai sekitar RM9 bilion baru-baru ini, Najib cepat-cepat cuba mengalihkan fokus rakyat dengan menuding jari kepada pentadbiran-pentadbiran selepas beliau, sedangkan kertas timbang tara secara jelas menunjukkan fakta notis tuntutan itu telah disampaikan kepada pentadbiran beliau bertarikh 2 November 2017. Tuntutan itu juga bermula selepas pentadbiran beliau menghentikan bayaran kepada waris Kesultanan Sulu sejak 2013 lagi.

Oleh itu, saya berpendapat wajarlah Najib turut mengambil tanggungjawab atas kegagalan dan kecuaiannya semasa menjadi Perdana Menteri di antara 2013 hingga 2017 yang membawa kepada tuntutan waris Kesultanan Sulu yang kini dibebankan kepada setiap pentadbiran Kerajaan Persekutuan selepas beliau.

Undang-undang memperuntukkan bahawa rakyat boleh mengambil tindakan undang-undang, sama ada di bawah Kanun Jenayah (“Penal Code”) atau tindakan saman sivil, terhadap mana-mana penjawat awam yang telah cuai dalam menjalankan tugas awam. Dalam kes ini, kecuaian Najib semasa menjadi Perdana Menteri telah mendedahkan negara kepada tuntutan aset sebanyak RM67.5 bilion.

Dengan ini, saya telah meminta cabang-cabang dan pimpinan KEADILAN seluruh negara untuk membuat laporan polis terhadap kecuaian Najib semasa menjadi Perdana Menteri sehingga membawa kepada tuntutan waris Sulu. Saya juga memanjangkan jemputan kepada aktivis akar umbi AMANAH dan DAP di seluruh negara untuk bersama-sama dengan KEADILAN menyertai siri laporan polis.

Maklumat dan panduan mengenai laporan polis adalah seperti berikut:

Tarikh:

Selasa, 19 Julai 2022

(hari Selasa dipilih untuk mengingatkan Najib janjinya untuk menyaman Wall Street Journal mengenai skandal 1MDB pada hari Selasa, tetapi tidak pernah berlaku)

Tempat:

Balai Polis di seluruh negara

Penyertaan:

Pimpinan KEADILAN semua peringkat di seluruh negara

Draf laporan polis:

“.. Saya, (nama) __________________, No. Kad Pengenalan (IC) ____________, seorang rakyat Malaysia dan pemimpin KEADILAN, ingin membuat laporan polis mengenai kecuaian bekas Perdana Menteri ke-6, Dato’ Seri Najib Tun Razak yang telah menyebabkan negara berdepan dengan tuntutan berjumlah sekitar RM67.5 bilion dari waris Kesultanan Sulu.

Tuntutan ini bermula ekoran keputusan pentadbiran Dato’ Seri Najib untuk menghentikan bayaran tahunan kepada waris Kesultanan Sulu (seperti kehendak perjanjian) dalam tahun 2013. Sepatutnya, sekiranya beliau tidak cuai dalam menjalankan tugas sebagai Perdana Menteri, beliau telah memastikan semua langkah diambil untuk menghalang dan menangani tindakan undang-undang susulan setelah bayaran itu dihentikan.

Keputusan itu mencetuskan langkah balas waris Kesultanan Sulu yang memulakan tindakan saman di peringkat antarabangsa terhadap Kerajaan Malaysia.

Notis tindakan saman yang diambil telah dihantar kepada pentadbiran beliau pada 2 November 2017 semasa Dato’ Seri Najib masih menjadi Perdana Menteri.

Sebagai rakyat Malaysia, saya meminta supaya pihak berkuasa menyiasat Dato’ Seri Najib di bawah peruntukan Kanun Jenayah sedia ada (Akta 574) dan peraturan-peraturan yang mengikat seorang penjawat awam semasa dalam perkhidmatan, seperti Perkara 132 (Perkhidmatan-Perkhidmatan Awam) dan Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 di bawah Perlembagaan Persekutuan (P.U.A. 395) untuk menentukan unsur-unsur kecuaian yang dilakukan Dato’ Seri Najib dalam menangani isu ini.

Saya berharap laporan ini membolehkan kertas siasatan dibuka untuk memastikan penjawat awam menjalankan tugas dengan penuh ketelitian dan tanpa kecuaian yang boleh merugikan rakyat dan negara.

Saya membuat laporan ini demi menjalankan tanggungjawab sivik saya sebagai seorang rakyat…..”

Saya sendiri akan membuat laporan polis di Balai Polis Setiawangsa bersama-sama YB Nik Nazmi Nik Ahmad, Ahli Parlimen Setiawangsa jam 11 pagi esok, Selasa 19 Julai 2022.

Selepas membuat laporan polis, saya galakkan semua yang terlibat membuat kenyataan media, menyebarkan berita dan menghantar berita/visual ke media sosial untuk mendidik rakyat mengenai kesan kecuaian penjawat awam di peringkat tertinggi kepada rakyat.

RAFIZI RAMLI

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.