SPRM Perlu Sahkan Semua Siasatan Ditutup Sebelum Taib Mahmud Boleh Dipertimbang TYT

Perkembangan politik terkini di Sarawak membayangkan bahawa Pehin Seri Taib Mahmud, Ketua Menteri Sarawak sekarang berkehendakkan jawatan Tuan Yang Terutama (TYT) Sarawak dengan harapan ia memberi kekebalan dari pendakwaan undang-undang di masa hadapan.

Keterdesakan beliau itu untuk mendapatkan kekebalan mungkin berpunca dari pelbagai kes penyelewengan yang disabitkan dengan beliau terutamanya apabila tuduhan-tuduhan ini lengkap dengan dokumen yang menunjukkan hubung kait dengan keluarga beliau.

Pendedahan terbaru Sarawak Report mengenai syarikat yang mengundang kontroversi iaitu Regent Star Company Limited menguatkan lagi tuduhan-tuduhan mengenai salah laku melibatkan konsesi balak di Sarawak.

Regent Star Company Limited adalah sebuah syarikat yang dikawal oleh Onn Mahmud, iaitu adik kepada Ketua Menteri. Regent Star pernah disiasat di Jepun oleh pihak berkuasa percukaian Jepun atas tuduhan mengelak cukai atas penerimaan komisen yang diterima oleh syarikat itu yang mencecah 1 bilion yen.

Pehin Seri Taib Mahmud pernah membuat kenyataan di Dewan Undangan Negeri Sarawak menafikan beliau tahu atau kena mengena dengan Regent Star. Kenyataan itu digunakan sebagai alasan untuk menutup skandal yang panas ketika itu.

Semalam, Sarawak Report menunjukkan dengan jelas kaitan di antara Regent Star Company Limited dengan Jamilah Taib, anak kepada Taib Mahmud sendiri. Satu bukti dokumen pemindahan wang sebanyak USD20 juta dari Richfold Investments Limited iaitu syarikat pelaburan yang turut dikawal oleh Onn Mahmud (seperti juga Regent Star) kepada Sakto Development Corporation yang dimiliki dan dikawal oleh Jemilah Taib dan suaminya telah ditampilkan.

Saya difahamkan bahawa bukti-bukti terbaru dalam bentuk dokumen yang mengaitkan Pehin Seri Taib Mahmud kepada syarikat-syarikat pelaburan luar negara yang disiasat oleh pihak berkuasa di sana akan dikemukakan untuk membantu siasatan.

Ini bermakna siasatan di Jepun mengenai tuduhan mengelak cukai sudah tentu akan melibatkan siasatan ke atas Taib Mahmud sendiri melalui bukti-bukti yang mengaitkan keluarga beliau sendiri dengan penerimaan bayaran komisen balak. Walaupun siasatan itu adalah berkaitan tuduhan mengelak cukai, ia melibatkan cukai ke atas penerimaan komisen dari konsesi balak yang merupakan satu penyelewengan dan rasuah di mata rakyat.

Dengan bukti-bukti baru yang dikemukakan ini, jelas bahawa tuduhan rasuah terhadap Taib Mahmud akan terus berlegar. Malah, saya mengambil keputusan untuk membuat satu laporan SPRM baru terhadap Taib Mahmud supaya perkara-perkara ini digunakan di dalam siasatan yang dibuat.

Oleh sebab itulah, saya menggesa supaya Dato’ Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri yang bertanggungjawab menasihati DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong membuat pendirian tegas bahawa mana-mana calon yang dipertimbangkan bagi jawatan TYT perlulah diisytiharkan SPRM bahawa tiada siasatan yang masih belum ditutup terhadap calon itu. Ini untuk mengelakkan salah guna jawatan TYT untuk mendapatkan kekebalan dari pendakwaan.

Saya akan menulis secara rasmi kepada SPRM hari ini untuk mengesahkan bahawa masih ada siasatan yang dibuka terhadap Taib Mahmud dan selagi beliau tidak diisytiharkan tiada sebarang siasatan terbuka, beliau tidak boleh dipertimbangkan sebagai TYT.

RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi

13 Februari 2014

One thought on “SPRM Perlu Sahkan Semua Siasatan Ditutup Sebelum Taib Mahmud Boleh Dipertimbang TYT”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.