Pakatan Rakyat’s Shadow Budget 2013: Ekonomi Rakyat Negara Berkat

The whole document is 77 pages and should be easy to read. The Malay version will be uploaded by tomorrow, the translation is being vetted as we speak.

Appreciate comment and feedback so that we can take the issues straight to Parliament.

 

Pakatan Rakyat’s Shadow Budget 2013: Ekonomi Rakyat Negara Berkat

7 thoughts on “Pakatan Rakyat’s Shadow Budget 2013: Ekonomi Rakyat Negara Berkat”

 1. Yg bahasa melayu takdek ke boss? senang sikit nok bagi salinan kepada pengundi saluran 1 di kampong2. Karang kalau koi terjemoh sendiri, lain pulok lari maksodnya, haru jadinya.

 2. Salam Sdr Rafizi,

  Good, ‘mature’ and bold budget. The country is now ‘sick’ administratively having been managed by the same-old, same-old non proactive yes-man UMNO goons, with tired minds, moving things at speeds as fast as the good old IBM PC XT with 128 kB RAM, 360 kB double-sided 5.25 in floppy disk drive. However for these goons the eyes pop out and dollar signs light up and it becomes ‘aku dulu’ at break neck speed if it involves award of Government contracts and APs.

  LET’S WIN GE13…

 3. Salam Rafizi,

  Tahniah kerana berjaya membentangkan bajet untuk rakyat.. cuma saya nak tanya

  Total Increase on disposable income:

  Macammana boleh save duit pada satu family kalau tidak membeli kereta baru? RM 70? jadi pada yang tak beli kereta baru boleh dikatakan saving untuk disposable income hanyalah RM 860? walaubagaimanapun tahniah kerana berjaya menarik minat saya – pengundi atas pagar.

  Betulkan saya kalau salah. Sepatutnya belanja untuk pensioner patut di tambah sebanyak RM 2 billion – seperti yg dinyatakan dalam PDF – tambah RM 1000 setahun kepada pensioner jadi expenses untuk pensioner adalah RM 14,088 million.

  Dan juga.. dengan pengurangan cukai kereta dengan sendirinya demand untuk subsidi minyak akan meningkat – dengan bertambahnya rakyat memakai kereta besar jadi saya cadangkan saudara rafizi tgk kembali nilai Subsidi – adakah subsidi sebanyak 29,877 million itu termasuk subsidi minyak? saya jangkakan subsidi minyak tidak akan berkurangan tetapi bertambah kerana peningkatan jumlah kereta hasil daripada pengurangan cukai kereta.

  sekian. di harap saudara rafizi dapat menjawab soalan saya. tak boleh dalam bentuk comment.. email pun boleh.

  Terima kasih.

 4. saya ingin mencadangkan supaya semua pbt diperkasakan dan diberi kuasa seperti yang dijalankan di Amerika Syarikat dimana pbt diberi kuasa penuh terhadap keselamatan daan pendidikan .harap dapat di pertimbangkan

 5. Sy harap jika pakatan menang nanti dpt mertabat latihan kemahiran.kami didlm bidang pendidikan latihan kemahiran masih lagi tersisih dari laluan kerjaya pengajar,pengiktirafan sijil,hinggalah sistem latihan yang mengelirukan masyarakat iaitu kualiti boleh dipertikaikan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.