Skandal NFC: SPRM Wajar Siasat Cubaan Merasuah Bertepatan Dengan Pendapat Ahli Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah

KEADILAN sebelum ini menggesa SPRM untuk menyiasat Dato’ Salleh Ismail dan pengurusan NFC yang berkemungkinan cuba menggunakan orang tengah untuk merasuah penyiasat dalam skandal penyelewengan NFC. Sehingga sekarang, KEADILAN masih belum menerima apa-apa maklumat yang mengesahkan bahawa satu tindakan telah diambil oleh SPRM berikutan pendedahan itu.

Hari ini, KEADILAN ingin mendedahkan bahawa gesaan untuk menyiasat Dato’ Salleh Ismail dibuat setelah mengambil kira kenyataan umum oleh salah seorang ahli Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah SPRM iaitu Tan Sri Dato’ Seri Megat Najmuddin Megat Khas melalui satu emel yang diterjemahkan dibawah (transkrip asal emel disertakan di dalam Lampiran A):

“….

Dihantar       : Sabtu, 31 Disember 2011, 10:40 pagi

Tajuk             : Sekarang NFC adalah mangsa penipuan. Faham?

Saya baru selesai makan malam bersama-sama dengan peguam yang mewakili NFC dan Dato’ Salleh, sebelum saya berlepas ke Chiangmai pada malam 22 Disember. Peguam itu baru selesai bersama-sama dengan sessi soalsiasat di antara polis dan anak guamnya. Dia memberitahu kami mengenai cerita kaki penipu ini, seorang bermulut manis yang berjaya meyakinkan pelanggannya yang tertekan untuk memberikannya wang supaya dia (Shamsubahrin) dapat mempengaruhi polis agar kurang kasar (dengan NFC) semasa soalsiasat. Sedih melihat bagaimana seseorang boleh menjadi bodoh apabila sudah tersepit.

Ia bukanlah wayang. Sekarang Dato’ NFC kita terdedah kepada dakwaan bersubahat di dalam cubaan merasuah polis. Sekarang ini SPRM boleh campur tangan untuk menyiasat, kalau tidak sebelum ini perkara ini adalah urusan polis.

Megat

Dihantar melalui Blackberry oleh Maxis

………..”

 

Tan Sri Megat Najmuddin Megat Khas adalah seorang tokoh yang dihormati dan menduduki banyak jawatan penting di dalam negara. Selain dari menjadi ahli Lembaga Penasihat SPRM, antara lainnya beliau juga adalah ahli Lembaga Pengarah PETRONAS, Presiden Malaysian Institute of Corporate Governance dan penasihat Bank Negara.

Beliau juga adalah bekas ADUN Kelana Jaya dan anggota Jawatankuasa Disiplin Umno di samping dikenali sebagai kenalan rapat Tan Sri Muhyiddin Yassin, Timbalan Presiden Umno melalui sumbangan beliau menjadi pengerusi jawatankuasa penganjur Tan Sri Muhyiddin Charity Golf.

Oleh yang demikian, keterangan peribadi yang dibuat oleh Tan Sri Megat Najmuddin Megat Khas ini perlu diberi perhatian serius oleh SPRM. Apatah lagi apabila beliau menyatakan pendapatnya bahawa ada unsur rasuah dan keterbabitan Dato’ Salleh di dalam cubaan merasuah polis yang membolehkan SPRM mengambil tindakan segera ke atas perkara ini.

KEADILAN akan membuat satu laporan SPRM berkenaan perkara ini pada jam 330 petang ini di pejabat SPRM Shah Alam, agar siasatan boleh dijalankan segera.

 

MOHD RAFIZI RAMLI

PENGARAH STRATEGI KEADILAN

 

12 JANUARI 2012

 

LAMPIRAN A

Sent: Saturday, December 31, 2011 10:40 AM
Subject: Re: now NFC is a victim. Get it?

I had a v nice Thai dinner with the lawyer for NFC and Dato Salleh, just before I left for Chiangmai, on the 22nd nite. This lawyer has just come from an ‘interview’ session the police had with his clients. He told us about this conman’s story, about how this sweet-talking guy managed to convince his desperate client to part with his money so that he can get the police to be ‘less brutal’ in their interrogation! It is sad to see how stupid one can get when you are stuck ‘between a rock and a hard place’!

It is definitely NOT a ‘wayang’. Now our NFC Dato may be open to a charge of being an accomplice in an attempt to bribe the police! MACC now can come in directly into the picture, otherwise it has always been a Police matter.

Megat
Sent via BlackBerry from Maxis

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.