Pengajaran Berjuang: Dari penampal poster ke YDP PAS

(cross post dari laman web Keadilan Kemaman)

Untuk renungan semua pejuang kebenaran di seluruh Malaysia – kalau namanya perjuangan, maknanya susah! Perkara paling sukar untuk menggiatkan mana-mana cabang Keadilan adalah mewujudkan semangat kental yang tinggi untuk melepasi halangan pertama, iaitu membuka minda bahawa kita boleh mengatasi pelbagai kekangan kewangan dan lojistik.

Memang mudah untuk memilih untuk berserah kepada takdir, tetapi kalau kita belajar dari rakan kita PAS, kita sepatutnya dapat inspirasi bagaimana kekuatan lojistik, keahlian dan kesepakatan yang mereka ada di Kemaman kini bukannya berlaku sekelip mata. Ia memerlukan usaha dan istiqamah.

Membaca nukilan Haji Subky di bawah membuatkan saya tersenyum, kerana seolah-olah kita di Keadilan Kemaman sekarang pun mengalami pengalaman yang sama. Alhamdulillah sekarang kita ada internet, telefon bimbit, kereta dan lain-lain, jadi mungkin saya tidak akan tersadai di mana-mana sungai ha2!

oleh Subky Abdul Latif

HAJI Ismail Harun yang dikenali Abang We, Yang Dipertua PAS Kawasan Kemaman bercakap dengan isteri saya pada 7 Oktober 2010 tentang satu majlis mengenang tokoh PAS Kemaman pada malam 9 Oktober. Adakah saya dapat datang?

Saya diminta datang kerana saya adalah calon PAS bagi kawasan Parlimen Kemaman dalam Pilihan Raya umum tahun 1982.

Saya pun hadir. Menjelang Maghrib Abang We menelefon saya orang-orang PAS Kemaman minta saya membuat satu pengkisahan ringkas tentang pertandingan saya dalam pilihan raya itu.

Apa yang saya ingat tentang kisah 28 tahun lalu?

Kebanyakan yang bekerja kuat untuk pilihan raya datang bertongkat ke majlis itu malam itu. Rupanya PAS Kawasan Kemaman merayakan ulang tahun Jubli Emas penubuhannya. Sekalian ahli jawatankuasa kawasan sejak penubuhannya 50 tahun dulu hingga ke hari ini dan setiap calon pilihan raya dikenang dan dianugerah tokoh.

Empat bulan menjelang Pilihan Raya Umum itu PAS memutuskan saya menjadi calon Parlimen kawasan Kemaman. Saya tidak kenal sesiapa di Kemaman kecuali keluarga isteri saya yang semuanya Umno.

Tiga bulan sebelum pilihan raya saya tiba ke Kemaman untuk mengenalkan diri dan untuk memulakan kerja-kerja pilihan raya.

Walau PAS kuat di Negeri Terengganu, ia membentuk kerajaan negeri tahun 1959, ia mendapat undi lebih banyak dari Perikatan bagi seluruh Terengganu dalam PRU 1969 tetapi Adun Perikatan lebih ramai, hampir ia membentuk kerajaan semula. Tetapi Kemaman adalah sebuah kawasan Umno di Pantai Timur yang sama kuatnya dengan kawasan-kawasan Umno di pantai barat Semenanjung.

Kemaman kira-kira satu pertiga dari keluasan Negeri Terengganu. Sempadan di sebelah selatan dari Jabor dan Geliga di sempadan Pahang hingga ke pangkal bandar Dungun di utara dan baratnya hingga ke Pasir Raja.

Masa itu cawangan PAS hanya tujuh buah saja. Pusat mengundi lebih banyak dari cawangan. Satu cawangan kira-kira terpaksa bertanggungjawab atas tiga atau empat atau lima pusat mengundi.

Tidak semua cawangan ada pejabat dan tidak semua rumah ketua cawangan ada telefon. Masa itu tidak telefon bimbit seperti sekarang. Tiada email dan internet.

Jika ada perkara perlu yang hendak disampai kepada ketua atau jawatankuasa PAS Cawangan Kemasik, saya dan Ustaz Awang Dagang, ketua PAS Kawasan masa itu terpaksa pergi ke rumah ketua untuk bertemu dengannya yang jarak perjalanan hampir 50 minit. Belum tentu berjumpa orang yang dicari. Jika tidak ditemui terpaksa balik semula ke pekan Kemaman. Terpaksa pergi lagi mencarinya di hari lain.

Di Kampung Pasir Raja terdapat kurang dari 100 pengundi. Calon terpaksa pergi bagi mengadakan satu ceramah. Rombongan PAS Terengganu diketuai oleh Pesuruhjaya PAS Negeri, Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Mustafa Ali dan beberapa orang lagi menggunakan dua bot sangkut untuk pergi ke Pasir Raja melalu sungai dari Dungun. Di tempat yang cetek, bot itu terpaksa ditolak. Sehari pergi, sehari menghubungi orang tempatan bagi mengadakan ceramah sebelah malamnya. Sehari pula balik ke Dungun. Untuk mengadakan satu ceramah kepada sekitar 100 pengundi mengambil masa tiga hari.

Selama tiga bulan kempen di Kemaman, saya hanya pergi kira-kira satu per tiga dari lokaliti di kawasan itu. Saya tidak dapat bertemu dengan semua pengundi. Dengan tempoh kempen dua minggu saja, saya tidak dapat memperkenal diri sebagai calon kepada separuh daripada pengundi.

Ramai pemuda yang bekerja untuk calon Umno datang mengambil poster PAS untuk menampalnya secara sukarela. Mereka gantung poster PAS dan poster BN berselang seli pada satu tali.

Pada pilihan raya itu ada seorang pemuda bernama Ismail dan dipanggil We hampir setiap hari datang membuat kerja di pos PAS dan Bukit Mentok di pinggir pekan Chukai.

Biasanya kerjanya mencari batang buluh untuk memasang bendera PAS. Pemuda-pemuda di situ tidak ramai, tetapi We adalah seorang pekerja yang tekun. Setiap kali saya ke situ dia ada.

Dia tidak termasuk dalam seranai orang kuat PAS kawasan kerana dia seorang pekerja biasa dalam PAS. Walaupun dia tidak banyak bercakap dengan calon tetapi saya ingat dia dan namanya.

Pemuda ini dalam tahun 90-an jadi salah seorang kuat PAS kawasan Kemaman dan hari ini dia jadi Yang Dipertua PAS Kawasan. Dalam tahun 1999 dia jadi seorang dari Adun dari kawasan Kemaman.

Sekalipun saya berada tiga bulan saja, sempat pergi ke satu per tiga dari kawasan, tetapi saya dapat kira-kira satu per tiga dari jumlah pengundi. Saya dapat ssekitar 10 ribu dari lebih 30 ribu pengundi.

Itulah kisah ringkas yang dapat saya sampaikan kepada sekitar 5,000 orang yang hadir dalam majlis penyampai anugerah tokoh di Kemasik.

2 thoughts on “Pengajaran Berjuang: Dari penampal poster ke YDP PAS”

  1. Teladan daripada ceritanya kalau tak silap:

    1. Yakin sungguh-sungguh pada perjuangan
    2. Tekun dan istiqamah berkhidmat
    3. Maka akan lalui proses tarbiyah rasmi dan tak rasmi

    Bab yakin sungguh2 ni kena ada modul doktrin hehe πŸ˜‰

  2. Pingback: Alexander7

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.