Jawapan Kepada Penafian Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia:  Laporan Perunding Bebas Antarabangsa Dedahkan Pencerobohan Berleluasa Di Hutan Simpan Kekal (HSK) Pahang 


Setelah hampir 3 minggu, akhirnya pihak berkuasa memberi reaksi kepada pendedahan awal saya dan YB Fuziah Salleh, Ahli Parlimen Kuantan mengenai pencerobohan yang berlaku ke atas kawasan hutan yang diwartakan sebagai Hutan Simpan Kekal (HSK) termasuk di dalam kawasan Parlimen Pekan yang diwakili Dato’ Seri Najib Tun Razak.

Walaupun saya mendesak reaksi dari Dato’ Seri Najib dan Dato’ Seri Adnan Yaakob (Menteri Besar Pahang), saya tidak terkejut langsung apabila reaksi tunggal hanya datang dari Dato’ Sri Dr. Abdul Rahman Abdul Rahim, Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM), seperti kenyataan beliau yang dihantar kepada Suara Keadilan (yang saya sertakan di bawah):

“ Berhubung dakwaan Buletin “Suara Keadilan” tersebut, JPSM melalui JPN Pahang telah mengesahkan dakwaan tersebut adalah tidak berasas.

Semakan di lapangan menunjukkan kelapan-lapan HSK yang maksudkan dlm dakwaan “Suara Keadilan” adalah Hutan Paya Gambut (Peat Swamp Forest) yang terdapat penerokaan haram yg telah lama berlaku.

Ianya dipantau rapi oleh JPN Pahang.

Kawasan “gondol” yg dilihat melalui imej satelit/GIS yg didakwa oleh “Suara Keadilan” adalah kawasan- kawasan berair Hutan Paya Gambut, kawasan hutan terosot yg ditumbuhi paku-pakis dan lalang serta kawasan penerokaan Orang Asli.

Semakan di lapangan juga didapati tiada berlakunya pencerobohan baru di kawasan-kawasan tersebut.

Disamping itu, terdapat juga kawasan-kawasan Hutan Tanah Kerajaan (HTK) yg diceroboh & didiami oleh orang asli tempatan berhampiran semenjak berpuluh-puluh tahun dulu. Kawasan ini ditanam dengan tanaman kelapa sawit dan tanaman pertanian lain. Ianya juga berdekatan dengan perkampungan Orang Asli RPS Runchang dan kawasan ini turut pmerupakan hutan miskin dan terosot.

JPN Pahang terus memantau secara rapi kawasan-kawasan ini. Kerajaan Negeri Pahang telah mewartakan kawasan ini sebagai Hutan Simpan Pekan (Tambahan) pada tahun 2007/2008.

JPSM sebagai agensi kerajaan yang komited melalui Jabatan Perhutanan Negeri Pahang juga telah mengambil inisiatif utk memulihkan kawasan ini dgn projek penanaman pokok-pokok hutan dari spesies terpilih di kawasan terosot Hutan Paya Gambut.”

Sementara saya menghargai usaha beliau memberi maklumbalas (berbanding Perdana Menteri dan Menteri Besar Pahang yang membisu), jawapan Dato’ Sri Dr Abdul Rahman itu yang memberi gambaran bahawa aktiviti pencerobohan tidak berleluasa dan seperti menyalahkan Orang Asli bertentangan dengan laporan-laporan lain mengenai keadaan hutan di Pahang. Malah, maklumbalas seperti itu mendedahkan pula Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (terutamanya Jabatan Perhutanan Negeri Pahang) kepada lebih banyak kritikan kerana fungsinya adalah mencegah aktiviti pencerobohan dan penerokaan haram.

Gambaran bahawa pendedahan saya dan YB Fuziah hampir tiga minggu lalu adalah tidak benar bertentangan dengan satu laporan oleh Aidenvironment (http://www.aidenvironment.org/), sebuah firma perunding antarabangsa yang mengkhususkan kepakaran di dalam bidang kelestarian alam sekitar (“environmental sustainability”).

Di antara tahun 2015 dan 2016, Aidenvironment telah menerbitkan dua laporan yang memberi tumpuan kepada pencerobohan yang berlaku secara berleluasa di hutan-hutan simpan kekal Malaysia sehingga menjejaskan kredibiliti Sistem Pensijilan Balak Malaysia (atau “Malaysian Timber Certification Scheme MTCS”).

Untuk pengetahuan umum, MTCS adalah satu kaedah pensijilan yang mengesahkan bahawa kayu balak atau produk dari kayu kayan yang mendapat pensijilan MTCS adalah berasal dari aktiviti pembalakan yang bertanggungjawab dan mematuhi peraturan demi mengekalkan kelestarian hutan simpan. Di negara-negara Eropah, hanya kayu balak atau produk dari kayu kayan yang mempunyai pensijilan MTCS atau yang disahkan berasal dari hutan lestari yang boleh didagangkan.

Kerajaan Belanda misalnya telah menetapkan bahawa hanya kayu balak atau produk dari kayu kayan yang datang dari hutan simpan yang aktiviti penebangan balak tidak melebihi 5% dari jumlah hutan simpan pada satu-satu masa yang boleh diperdagangkan. Untuk mengesahkan sama ada hutan-hutan di Malaysia tidak melebihi aktiviti penebangan 5% seperti yang ditetapkan, Aidenvironment menjalankan kajian yang laporannya saya sertakan di sini.

https://drive.google.com/open?id=0B2GRLI8QVQQgeEx5U1VWOXFUd00

Dalam laporan bertajuk “MTCS Certified Deforestation” bertarikh Oktober 2015 itu, pada mukasurat 36 hingga 52, jelas didedahkan satu persatu bagaimana pencerobohan hutan simpan kekal di Pahang berlaku walaupun ia diaudit dan diwartakan oleh Jabatan Perhutanan Pahang kononnya kawasan itu adalah hutan simpan kekal.

Laporan itu menamakan 14 kawasan hutan simpan kekal yang dicerobohi terutamanya bagi tujuan perladangan. Kawasan terbabit adalah besar dan menurut laporan melibatkan anggaran keluasan sekitar 30,000 yang tidak mematuhi pensijilan MTCS (bersamaan 75,614 ekar). Oleh itu, tidak hairanlah laporan itu tidak pula mengesahkan bahawa pencerobohan hutan bagi tujuan pembalakan haram ini dilakukan oleh Orang Asli seperti yang digambarkan oleh Ketua Pengarah JPSM.

Oleh sebab itulah, saya dan YB Fuziah Salleh mengambil keputusan mendedahkan perkara ini kerana satu siasatan besar-besaran perlu dibuat untuk memastikan siapa dalang di belakang pembalakan haram dan pencerobohan bagi tujuan perladangan ini; dan kenapa pihak Jabatan Perhutanan Pahang tidak mengambil langkah yang sewajarnya untuk membendungnya?

Saya dan YB Fuziah Salleh akan terus mendedahkan perkara ini. Imej satelit bagi setiap daerah di Pahang akan dikongsi dengan orang ramai dari satu minggu ke satu minggu. Selain itu, isu-isu kelestarian hutan yang memburukkan nama Malaysia di mata dunia juga akan saya bawakan selagi Dato’ Seri Najib mendiamkan diri mengenai isu ini.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

One thought on “Jawapan Kepada Penafian Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia:  Laporan Perunding Bebas Antarabangsa Dedahkan Pencerobohan Berleluasa Di Hutan Simpan Kekal (HSK) Pahang ”

  1. Salam bole tolong siasat kelulusan kerajaan negeri pahang untuk.membuat 10 litar lumba motor dan kereta di kawasan hutan simpan di 10 kawasan di negeri pahang. Saya bole share maklumat.
    0192208188 zam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.