Kajiselidik Buktikan Rakyat Mahu Ahli Politik Isytihar Harta

Berikutan polemik mengenai cadangan pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak untuk menguatkuasakan satu akta mengawal sumbangan kepada parti politik, saya telah membuat satu kajiselidik atas talian.

Latar belakang 727 responden yang menyertai kajiselidik ini adalah seperti berikut:

1 – 60% adalah dari kalangan responden yang memperkenalkan diri sebagai penyokong parti-parti pembangkang iaitu Pakatan Harapan, PAS dan Bersatu

2 – Sekitar 40% adalah dari kalangan responden yang memperkenalkan diri sebagai atas pagar atau tidak mahu menyatakan mereka menyokong parti mana. Sebahagian dari mereka yang tidak mahu menyatakan kecenderongan mengundi adalah penyokong Barisan Nasional

Dapatan-dapatan yang jelas menunjukkan sentimen umum mahukan pengisytiharan harta oleh ahli politik dan penjawat awam berpangkat tinggi secara langsung membuktikan rakyat tidak percaya dengan tindakan Dato’ Seri Najib memperkenalkan akta untuk mengawal sumbangan kepada parti-parti politik.

Paling ketara, sekitar 60% responden mengakui pemgisytiharan harta mempengaruhi keputusan mengundi calon lain.

Saya sertakan dapatan penuh untuk diteliti oleh orang ramai.


Oleh itu, saya akan mengisytiharkan harta bagi tahun 2016 esok jam 12 tengahari di INVOKESpace dalam satu sidang media yang boleh juga ditonton secara LIVEFB di laman page Rafiziramli.

Saya menyeru seberapa ramai wakil rakyat supaya mula mengisytiharkan harta secara sukarela selepas ini.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

2 thoughts on “Kajiselidik Buktikan Rakyat Mahu Ahli Politik Isytihar Harta”

  1. Very good sdr Rafizi. Await for the reply from Najib. Respond upon receipt of his reply. Timeline sb given for him to respond. It’s timely bfo things got out of hand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.